VOZY ZE SERIÁLU SVĚT POD HLAVOU


V poslední době jsem si zamiloval retroseriál Svět pod hlavou. Seriál Marka Najbrta a Radima Špačka vypráví o policistovi Filipu Marvanovi (Václav Neužil), který při razii ukradl důkaz a předal ho mafiánovi Šejbovi (Miroslav Hanuš, Jan Cina). Šejba ho na oplátku nechal přejet autem. Po nehodě se Filip propadne do roku 1982. Zde je také policista a jeho hlavním úkolem je zjistit, proč jeho otec (Kryštof Hádek) spáchal sebevraždu. Pomáhá mu v tom jeho kolega Martin Plachý (Ivan Trojan) a doktorka Kristýna Čáslavová (Judit Bárdos). Seriál je plný starých aut, o kterých vám teď budu vyprávět :)   
Škoda 120 Garde
Majitel: Filip Marvan (Václav Neužil)
Když se Filip propadl v čase a nastoupil na policii, jeho prvním úkolem bylo zjistit, kdo ho srazil. Na místě činu stálo zelené Garde, o kterém Martin Plachý konstatoval, že ta ho nesrazila. Filip měl u sebe klíče od nějakého vozu, které zasunul do zámku Garde a odemkl ho. Ve zbytku seriálu s ním jezdil. Vůz vypadal velmi pěkně, byl dovylepšen střešním oknem a prvky z exportních vozů. Zklamání u mě nastalo, když jsem poslouchal rozhovor s režisérem Radimem Špačkem. Ten na ČRo 1 konstatoval, že s Garde byly ohromné potíže, zlobila mu spojka a na konci natáčení se porouchalo tak, že muselo být v jednom záběru dokonce taženo jiným vozem. 











Mostvitch 2140
Majitel: Neznámý, Alois Smetáček, máničky Migáč a Bejk
V prvním díle Světa pod hlavou jel Filip, ještě v současnosti, po Praze. V odstavném pruhu u krajnice stál rudý Moskvitch, kterému se kouřilo z motoru. Stejného Filip potkal chvíli před tím, než ho srazili. Když se ocitl v minulosti a vyšetřoval svoji nehodu, za viníka považoval majitele červeného Moskvitche, kterého potkal na sídlišti. A do třetice, když policisté v pátém díle připravovali domovní prohlídku máničkám Migáčovi a Bejkovi, oba nasedli do červeného Moskvitche a nastala honička. Bohužel jim byla prostřelena pneumatika, vůz naboural, Migáč zemřel a Bejk byl zatčen. Tato nehoda byla důvod sebevraždy filipova otce.












Vozy VB
Majitel: VB/SnB
Je-li to seriál z prostředí policie, bíložluté vozy s iniciály jmen Venca a Bohouš nesmí chybět. V tomto seriálu má oddělení k dispozici klasické žigulíky (i kombi), Škoda 120, Volhy, anton Avia A-30 Fourgon nebo třeba i netypickou Ladu Nivu. V jednom záběru z dob po revoluci je dokonce vidět Lada 2105/7 v bílozeleném policejním provedení. 
Lada 1500/VAZ 2103
Majitel: Josef "Šejbovič" Šejba, ředitel dolů (Marek Daniel)
Čtvrtý díl nás zavede do vyšetřování vraždy servírky Lídy Majerové. Stopy vedou k jejímu milenci, vysoce postavenému komunistickému funkcionáři a řediteli místních dolů Josefu Šejbovi. Při vyšetřování Šejba vzpomíná, co dělal v den vraždy. Ve vzpomínce přijíždí před hospodu, kde Lída pracovala, ve své červené Ladě 1500. V ruce držel tašky z Tuzexu. V hospodě pak Lídu zfackuje poté, co ji přistihne s jejím jiným milencem. Lídu nakonec on nezabil. 

Škoda 120 GLS
Majitel: Felix Kartouz, ředitel kulturáku a filipův děda (Igor Chmela)
A další vůz vysokého funkcionáře. Když Filip vyšetřuje vraždu Lídy, na sídlišti si povídá i se svojí budoucí matkou Simonou (Marie Doležalová). V tu chvíli přijede ve své nádherné zelené "géelesce" její otec Felix Kartouz a zařve na ní, že má domácí vězení.
GLS byl nejluxusnější model Škoda té doby, Kartouz jí nadto měl ještě v líbivé tmavě zelené a vylepšenou dobovými doplňky- litými koly, přídavnými světly a prutovou anténou, která vedla z kapoty až po půlku střechy.

Wartburg 353
Majitel: Klement Kratěna (Jan Budař)
Největším zlem oddělení byl Klement Kratěna, komunistický kádr, šplhoun a ten, co dohlížel na politický průběh vyšetřování. Když vyslýchal Jana Marvana, filipova otce, nutil ho ke spolupráci StB výměnou za jeho svobodu. Jan odmítl a tak ho Klement vzal do jídelny, kde jedli lidé po kriminálu. Klement Janovi vyhrožoval, že takhle dopadne, pokud nekývne na spolupráci. Nakonec kývl, čímž dostal Bejka do vězení a byl to důvod k jeho sebevraždě. Důležité je, že když jeli do té jídelny, jeli v Klementově okrově žlutém Wartburgu. V jiné scéně, kdy Klement se svým novým "kamarádem" Filipem vychází opilý z hotelu Krystal, konstatuje o svém voze: "Tohle auto, to jede a voní!"
Chavdar LC-51
Majitel: SnB
Začátek šestého dílu se věnuje sobotníku- pracovní sobotě. Při ní esenbáci pomáhají při rekonstrukci chalupy vedoucího oddělení, mjr. Špalka (Václav Kopta). Na sobotník jedou v Chavdaru, bulharském minibusu, který se vyráběl na podvozu Avie A-31. Moje teorie je, že je tento autobus zapůjčen z Muzea socialistických vozů ve Velkých Hamrech. Dokazuje to znak Avia na přídi, který ten z Hamrů má. 

Fiat 125P
Majitelé: Alois a Táňa Špalkovi (Václav Kopta a Zuzana Stivínová)
Paní Špalková má ten svůj jemnocit a lehce se naštve. Když tedy přivezla esenbákům buchty, šla si hned zkontrolovat jejich práci. A viděla příšerné obkládačky, které byly navíc křivé. Rozčílila se tedy a odjela v hnědém Fiatu 125P. 
Praga S5T
Majitel: ČSAD, zapůjčena Klementu Kratěnovi
Paní Špalková si vybrala obkládačky z kapitalistické ciziny, které pomohl sehnat Šejbič, tedy mladý Šejba (Jan Cina). Protože je Klement šplhoun, se Šejbou to dohodl samozřejmě on. Obkládačky ale musel dovézt Pragou S5T s elektronickou rukou, se kterou neuměl. Jelikož se mu chtěl Filip pomstít, dohodl se s Martinem (Ivan Trojan) aby ho s rukou špatně zaučil. Martin mu řekl, že jeřáb spustí páka, která ve skutečnosti sklápěla korbu. Klement tedy slavnostně přijel na zahradu Špalkovic chalupy, byl zasypán děkovnými a lichotivými slovy Špalkových, odklopil sajtnu, sklopil korbu a bylo po obkládačkách. A protože paní Špalková má ten svůj jemnocit, rozčílila se a v tomto díle už ji nikdy nikdo neviděl.

Ford Sierra
Majitel: Josef "Šejbič" Šejba, předseda SSM, vekslák a později i mafián (Jan Cina)
Když se v sedmém díle setká Filip se Šejbou, Šejba se ho ptá, je-li jeho kamarádem, když je proti Klementovi a Filip odpoví, že není a nikdy nebude. Důležitou částí této scény je Šejbičova nádherná červená Sierra. V původním provedení se speciální aerodynamickou maskou a litými koly. 
Trabant 601 Universal
Majitel: Květoslav Brousek (Tomáš Jeřábek)
Chudák Slávek! Vrchní blb oddělení a takový ten, co mlátil při výslechu lidi. Dopadl opravdu špatně. Šejbič zosnoval jako mstu Filipovi plán. Slávkovi koupil pračku. Ten pak Filipa požádal o pomoc se zapojením. Přijel za ním ve svém žlutém kombi Trabantu. U Slávka se opili a když se ráno Filip probudil, Slávek byl zastřelen. V jeho bytě potom Klement "objevil" důkaz o tom, že Marvan je agent narušitel. Marvan z bytu utekl a od té dobý to byl "agent na útěku"!

VAZ 2101
Majitel: Martin Plachý (Ivan Trojan)
Když Filip utíkal, Martin a Kristýna (Judit Bárdos) mu v tom pomáhali. Filip se schovával v nemocnici, Martin přijel se svým žlutým Žigulíkem, Filip si vlezl do kufru, a Kristýna ho odvezla blízko hranic. Na otázku Kristýny:"Vmestí sa tam?" (Kristýna je Slovačka) Martin odpověděl: "Je mladej, je skladnej." 




Komentáře

  1. Teď to znova jede na Netflixu, tak na to koukám a říkám si, že je tam to portfolio vozů pěkné a hlavně pestré. On je i ten seriál celkem povedený. Mám to vždycky jednou dvakrát do týdne jako takový rituál. Pustím Netflix, nějaký fajn seriál (teď Svět pod hlavou). dám si cibdol a chill. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

ŠKODA MUZEUM MLADÁ BOLESLAV- Výstava 30 let Favorita

TUZEX a auta v něm prodávaná

VAB MICROCAR M19