TUZEX a auta v něm prodávaná


    Tuzex, v dobách socialismu doslova magické slovo. Obchod, kde se prodávaly věci, které se jinde nedaly sehnat- věci ze západu. Ovšem mělo to jednu potíž. V Tuzexu se prodávalo za "bony", tedy tuzexové koruny. Bony dostávali lidé, kterým chodily západní měny. Komunisté jim je ale vzali a vyměnili za bony. V Tuzexu měli tedy oficiálně nakupovat jen lidé, kteří bony měli. Ovšem normální člověk se k bonům mohl dostat také, a to hlavně jedním, velice kultovním způsobem: Mohl si je koupit od veksláků, vlezlých týpků, kteří stáli před Tuzexem a lákali lidi magickou hláškou: Bony vole! Vekslování s bony ale hlavně se západními měnami bylo trestné, o čemž přesně vypráví film Bony a klid (1987, Vít Olmer) https://www.youtube.com/watch?v=KKwfJLrAAgU
A co že se v Tuzexu dalo koupit? Leccos, ale hlavně džíny a kožené bundy Mustang. Nebo digitální hodinky. Lego. Výběrové potraviny: třetinkové plzně, žvýkačky Donald, Coca-Cola, skotská whisky, švýcarská čokoláda atd. Televize, magnetofony... Ale také auta. Tuzex  a Mototechna, to byly jediné dva zdroje nových aut u nás. V Mototechně se prodávaly auta domací a vozy z bratrských zemí, zatímco v Tuzexu se prodávaly hlavně vozy západní. V ČSSR se vozy daly koupit jen v Tuzexu v Praze, Bratislavě a Košicích.
   Nabídka vozů 60. léta: Hillman Minx, Simca Aronde, Simca 1300/1500/1301/1501, Fiat 500/600/800/125/1300/1500, Ford Taunus a Cortina (Ford je jediná západní značka, která k nám dováží vozy už od 50. let), Renault R8, R16, R6, Saab 96
 70. léta: Fiat 125/126/131, Simca 1301/1307, Chrysler 160/180, Talbot Horizont, Toyota Corona, Renault 5/12/17/15/20, Austin Allegro, Saab 99
 80. léta: Citroën GS, Peugeot 205/309 GLD, Fiat Uno, Ford Escort/Sierra, Volvo 340/360, Daewoo Racer (první jihokorejský vůz u nás, dostal se k nám jako výměna za dluh v Libyi), Toyota Corola, Opel Kadett, VW Golf, BMW, Mercedes
 V současné době se prý jistý člověk pokouší Tuzex obnovit. Z řetězce Tuzex zbyl jediný obchod s původními štíty Tuzex v Kouřimi. 
Saab 96 Combi
Fiat 127 a 600
Hillman Minx
Chrysler 180
Toyota Corona
Takhle nějak vypadal Tuzex
Fiat Uno- katalog Tuzexu
Ford Sierra- katalog Tuzexu
Peugeot 309 GLD- katalog Tuzexu
Příslušenství- katalog Tuzexu
Tuzex Kouřim
Daewoo Racer
  
Saab 99












Komentáře

  1. Naše auto, je shodou okolností také na prodej... Stále si nejsme tak nějak jistí, kde bychom ho chtěli prodat... Nejvíce se nám asi z toho všeho zamlouvá tento bazar, ale furt nevíme, zda je bazar cesta nebo je lepší to nechat dát někomu na akontaci a ten to udělá celé za nás... Je to boj no :) Tak hodně štěstí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, taky jsem před časem prodával auto a nakonec jsem ho prodal normálně na bazoši. Jen teda jsem měl trochu problém, protože když jsem auto inzeroval, tak jsem uvedl, že je všechno funkční. Bohužel se ale nějak během té doby porouchalo autorádio. Nakonec to tedy dopadlo tak, že jsem odtud sehnal jiné, lepší a ještě než si pro auto kupující stihl dojet, tak se mi ho povedlo i namontovat.

      Vymazat
  2. To byla aspoň auta. :) Sice možná jednoduchá, ale v jednoduchosti je krása. Já třeba nemám moc rád ty dnešní auta plná moderních technologií, kde všechno ovládá počítač. Sám teď takové auto mám a pořád na to nadávám. Teď jsem například řešil, že v tom palubním menu není čeština. Naštěstí tam ale šel nahrát překlad.

    OdpovědětVymazat
  3. Taková krásná auta, ale ty ceny už tenkrát? To nebylo tak jednoduché si něco takového pořídit, víte vy mladá generace? To není jak ta vaše jednoduchá moderní doba. Přijdete do krámu kde mají za 10 tisíc notebooky a ještě si vybíráte podle barev. My měli jeden kus a platili 4 výplaty celé rodiny.

    OdpovědětVymazat
  4. Přijde mi celkem škoda, že takových aut se u nás už bohužel moc nevidí. Občas procházím bazary a opravdu jen málokdy se tam dají najít takováto starší auta v nějakém slušném stavu. Většina z nich je spíše tak na součástky a zbytek dát na výkup šrotu. Celkem škoda. Rád bych si do budoucna nějakého takového youngtimera z nostalgie pořídil.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

ŠKODA MUZEUM MLADÁ BOLESLAV- Výstava 30 let Favorita

VAB MICROCAR M19